Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Verschil tussen een vakbeurs en een consumentenbeurs

Ieder jaar worden er meer dan 600 beurzen georganiseerd in Nederland. Hiervan bestaat 70% uit consumentenbeurzen en 30% uit vakbeurzen, maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee verschillende beurzen.

Doelgroep

Wanneer we het hebben over vakbeurzen, hebben we het over B2B(Business-to-business). Op deze beurzen komen bedrijven die willen netwerken en kennis opdoen over nieuwe producten, trends en innovaties. Exposanten nodigen hier vaak hun zakenrelaties uit, maar uiteraard ook potentiele toekomstige relaties. Op deze beurzen zijn vaak minder mensen, maar de bezoekers die aanwezig zijn komen met een doel. Ze betalen immers tot 70 euro voor een toegangsbewijs of ontvangen er een van een exposant.
Consumentenbeurzen vallen onder de B2C(business-to-consumer). Vaak komen exposanten hier om een nieuw product te introduceren aan potentiele klanten of naamsbekendheid te werven. Op deze beurzen komen vaak een groot aantal bezoekers, mede door het feit dat kaartje tussen de 10 en de 25 euro kost. Dit zorgt voor een grote doelgroep voor de exposanten op de consumentenbeurs.

De Stand

Op een vakbeurs moeten dus nieuwe contacten gelegd en bestaande contacten onderhouden worden. De stand kan de ideale ontmoetingsplek zijn, mits deze erop aangepast is. Vaak hebben deze stands een professionele uitstraling met een lounge of spreekruimte, waar in alle rust zaken besproken kunnen worden.
Een stand voor een consumentenbeurs is uiteraard anders dan voor een vakbeurs. Het doel is namelijk zoveel mogelijk bezoekers te trekken en dat gaat gepaard met een ruimtelijke stand. Vaak komt hierbij een uitgebreide presentatie van een nieuw product en een belevingselement. Bezoekers worden getrokken door bijvoorbeeld een lekkere snack of mooie hostessen.

Stand medewerkers

Wanneer u op een vakbeurs komt, zal u voornamelijk salesmanagers en leden van het topmanagement tegen het lijf lopen. Vaak worden er bezoekers gevraagd voor een persoonlijk gesprek, wat bijvoorbeeld kan leiden tot een langdurige samenwerking of een verkooptraject.
Vaak staan er op een consumentenbeurs een meer diverse bemanning. Dit kunnen bedrijfseigenaren, marketeers, hostessen of salesmedewerkers zijn. Als het doel veel verkoop van producten is dan zal het proces kort moeten zijn om dit te kunnen bevorderen.

Wilt u meer weten over de verschillen tussen vak- en consumentenbeurzen of wilt u weten hoe u het beste kunt halen uit uw beurs? Neem dan voor meer informatie contact op via ons contactformulier of bel naar 0299 – 46 30 53.